The driving idea behind the Shadow House was to retain and celebrate the elegant proportions of the original gable. This has been achieved by expressing the two-storey extension as a single volume extruded from the original house – like a contemporary shadow – from which a garden room extends and opens up to the garden.

The yellow brick gable elevation of the original house is left exposed internally as a reminder of the old volume and is flooded with light from the narrow windows defining a recessed shadow gap transition from the original house to the new extension.

The material choices are subtle and has deliberately been restrained to emphasise the proportions of the existing volume. The two-storey volume is finished in a striking white render giving the new extension a distinctly contemporary appearance. The garden room is largely glazed with sliding, metal profile doors to the garden that opens up the kitchen/dining completely to the outside. The single storey element is defined in vertical cedar cladding to express the transition from house to garden where family life is blurred between inside and outside when weather allows.

DSC_0958

Combined 2

DSC_0887

DSC_0926

Diagram

DSC_0961

DSC_0968

DSC_0920

DSC_0894

Combined

DSC_0939

DSC_0976

DSC_0949

Status: Completed                    Main Contractor: AJP Construction                    Structural Engineer: Webb Yates