This L shaped, vertical timber clad extension and re-modelling of an existing suburban house has created a cosy family sanctuary and is a complete re-think of the humble British bungalow. We utilised the ‘redundant’ space between the neighbour and the house and looked at the layout of the existing spaces to convert it from a congested, overheated house into a contemporary 3 bedroomed home. We provided a new entrance and hallway leading into an open-plan dining, kitchen and living area where the new entrance arrangement drastically freed up valuable space within the existing building, making one of the existing bedrooms significantly larger.

Clad in cedar, the cantilevered extension provides an elegant surprise to the rear of the property with large sliding glass doors that open up the corner to the garden completely, blurring the line between inside and outside.  The unapologetically crisp and modern extension is distinct from the existing bungalow that also has been brightened up. The whole family was involved in the design process and you may well ask “why the pink door”? – The answer came from the client’s 6-year-old daughter.

Our extension has added more than just value to the house itself, it has turned a standard space into a unique space for a young family to grow, relax and come together. It’s a project that has packed a lot into it and given a huge amount back.

IMG_8429b

IMG_8220

 

Plan_Existing

UTILISING REDUNDANT SPACE

All too often buildings make poor use of the land they’re placed on. In this instance the bungalow had simply been placed centrally leaving the garden split into 4 compromised spaces, with the side spaces virtually redundant. Our design aimed to utilise this space to create a layout without any unnecessary circulation areas.

Plan_Proposed

 

Process BW

IMG_8281

 

IMG_8403

IMG_8301

Details 01

IMG_8386

09

Interiors 1

08

Details 02

AL-03-04

IMG_8337

IMG_8321

IMG_8348

07

Status: Completed                    Main Contractor: AJP Construction                    Structural Engineer: Webb Yates