This little project for a garden room extension to a grade II listed townhouse, right in the core of the World Heritage city of Bath, aims to pack a lot in. The existing house occupies the lower four floors where the top floor is level with the street to the front whilst the garden is a whole level lower to the rear. A two-storey deep lightwell provides light to the basement floor and cellar below, but due to the lightwell the existing small rear garden feels disconnected from the rest of the house and doesn’t make for easy socialising.

Our proposal aims to resolve the vertical circulation and re-connect the garden with the upper floors. A small roof terrace will be retained accessed from the top floor, whilst the new garden room, functioning both as office, sheltered seating and reading snug, will provide a light transition between the house and the garden. It is unapologetic in its contemporary design reading as a crisp, modern extension to its historic host building.

Diagram

02

03

05

01

Status: Planning Approved                    Collaborators: David Robinson