We’re thrilled to have won planning permission for this cool little project in the middle of the Bradford on Avon Conservation Area. This is the smallest project we’ve been commissioned to do, but it’s has been such a delight to work on. The project is for an artist couple seeking to create a small gallery and work space for resident artists combined with modest living accommodation for themselves. This small oasis in the centre of town is an exercise in squeezing things in.

The existing house/shop has a small external courtyard, measuring a mere 10m2, and surrounded by two storey tall walls (all of them listed). Our little intervention literally lifts the external spaces up towards the sky by fully enclosing the courtyard to create a studio/workspace at ground level, and with a roof garden at first floor directly accessed off the kitchen.

Not only will the new roof garden extend the compact kitchen for a large part of the year, it will also place the external space where it’s most useful. The studio residency created below will form part of an exciting new arts venture – Obsidian Coast – “A space for unhurried artistic and curatorial research outside the city proper, envisioned as an otherworldly destination opening unforeseeable horizons.”

AL-03-02_Section BB

01